USA vs. Sverige

En av de vanligaste frågorna jag får här är vad som är skillnaden mellan Sverige och USA/Wisconsin. Framförallt hur skolan skiljer sig åt. Jag tycker det är rätt roligt att se folks reaktioner när jag berättar om Sverige, så tänkte skriva lite skillnader som jag har lagt märke till sen jag kom hit.
 
 
Schemat:
- Här i USA börjar vi skolan 07.20 varje morgon. Alla på min skola har fem lektioner om dagen; fyra valfria på 83 minuter, och en obligatorisk plugglektion på 35 minuter.
- 10 minuter innan varje lektion slutar ringer skolklockan i hela skolan för att påminna lärare och elever som att börja avrunda.
- Mellan varje lektion har vi sju minuter på oss att gå till skåpet, byta böcker och annat, och ta oss till nästa lektion (alla 1500 elever är i korridorerna samtidigt).
- Två minuter innan varje lektion börjar ringer skolklockan igen som en varning för att alla elever ka börja skyna sig till sina respektive lektioner. Lärarna står då utanför sina klassrum och skyndar på/uppmanar alla elever.
- Vi har 35 minuters lunch varje dag. Under de 35 minutrarna får man inte lämna kafeterian/matsalen, inte ens för att gå och prata med en lärare eller något sånt.
 
Lärare:
- Lärare får inte bära jeans i skolan.
- De tilltalas Mrs., Miss, Ms., eller Mr. och sen efternamnet. Många elever säger bara Ms./Miss till kvinnliga lärare som är gifta, för att det går snabbare att säga, och de flesta lärare är okej med det.
 
Sporter:
- Här i USA deltar man i skolsporter. Det finns de som idrottar utanför skolan men då är det bara om den idrotten inte finns på skolan eller om du är så seriös med idrotten att du vill träna året om.
- Idrotterna spelas i säsonger här. På min skola är till exempel simning, tennis och golf för tjejer på hösten, medans fotboll (soccer) och friidrott är under våren. För killarna är simningen under vintersäsongen, och tennis under våren.
- Du kan bara delta i en skolidrott per säsong, eftersom det är träning fem dagar i veckan, 1-2 timmar efter skolan. Enda gången du kan skippa en träning är om det är pga akademsika förhinder, tex att du missade ett prov för att du var sjuk och behöver ta det efter skoltid.
 
 
Övriga skolregler:
- Om man behöver lämna klassrummet under lektionstid måste man meddela läraren, som skriver ett "pass" (gult litet papper som visar att du har tillåtelse att befinna dig i korridorerna). Om man bar behöver gå på toa eller hämta något i skåpet behöver man inget pass, men man måste "sign in/out" på en lista som finns i varje klassrum. Där skriver man sitt namn, tiden man lämnade klassrummet, och på vissa ställen måste man skriva när man kom tillbaka också. Detta gäller när man går in i/lämnar biblioteket också.
- Är man sen till en lektion, så måste man gå till "Office A", vilka är som en informationsdisk, där de ger dig en vit papperslapp som visar att du hade sen ankomst, som läraren sen skriver in. Vid för många sena ankomster kan du bli avstängd från skolan i en dag eller två. (Det var en kille i min klass som var avstängd från skolan i tre dagar, jag tror det var för att han hade startat matkrig eller något i matsalen en dag).
- Detta är väl inte riktigt en regel, men de flesta har med sig en brun papperspåse med skollunch i (alla som har med lunch har det i en ny brun papperspåse varje dag). Har du inte med lunch köper du det i matsalen, det är oftast pizza, chicken nuggets, hamburgare, tacos osv. Det finns också en kafeteria, som bara har öppet under lunchen, där man kan köpa chips, bagels, glass osv.
 
Skolbuss/bilar:
- När du fyller 16 år kan du ta körkort, och det gör alla. De flesta fyller 16 i början av sitt näst sista år, eller i slutet av året innan/under sommarlovet.
- Innan du tar körkort tar nästan alla skolbussen till skolan, från det att du är fem år tills 16 år. En del blir dock körda av sina föräldrar eller äldre syskon som går på skolan och har körkort.
- Skolbussen kommer till skolan ca 15-20 minuter innan skolan börjar, så man har gott om tid.
- Skolbussarna lämnar skolan 5-10 minuter efter att skolan slutar, hinner du inte med din buss får du hitta något annat sätt att ta dig hem.
- Olika skolbussar åker till olika områden och varje busschafför har koll på vem som har rätt att vara på hans/hennes buss.
- Vill du åka med en kompis hem efter skolan och vill åka på hennes/hans skolbuss så måste båda era föräldrar skriva en lapp där de säger datum och vem som de tillåter åker med på vilken buss. Dessa två lappar måste lämnas till "Office A" på skolan den dagen, innan skolan slutar.
 
 
Folket/klädstilen:
- Folk beter sig annorlunda här. De är mycket mer utåtriktade men även påträngande. Inte alls lika blyga/tillbakadragna som svenskar, och europeer i allmänhet.
- Klädstilen är väldigt intressant. För det mesta är den mycket mer avslappnad och "mjukiskläder-aktig". Alla tjejer äger minst fem par yogabyxor, som de för övrigt bär med en t-shirt i skolan. Killarna har stora mjukisbyxor och löpskor.
- Samtidigt kan tjejerna helt plötsligt komma i en sommarklänning, klackskor och utsläppt lockat hår en dag i skolan, bara för att de kände för det (även om de hade yogabyxor dagen innan).
- Uggs är något som alla tjejer äger, de flesta äger två till tre stycken var. När folk bär uggs hemma i Sverige är de oftast bruna, beige eller svarta. Här är de blåglittriga, de har knappar, fransar, det finns de klassiska uggsen, de är flätade osv. Det finns alla möjliga.
 
 
 
Övrigt:
- Alla barn/ungdomar adresserar vuxna med Mrs., Miss, Ms., eller Mr., även om det är din granne eller vänner till familjen.
- Mer eller mindre alla ungdomar över 15 år har ett jobb efter skolan. En del arbetar 12 timmar i veckan, andra i 28-30. De flesta arbetar ungefär 20-24 timmar i veckan.
- Efter skolan, på vardagar, umgås man inte med kompisar. Det är plugg, idrotter och arbete som gäller då. På helgerna är då man hänger med kompisar.
- Husen ser annorlunda ut här. Hemma i Sverige ser husen på en gata pfta likadana ut. Här ser alla hus olika ut. Jag bor i ett gult tegelhus här, men min ena granne har ett vitt trähus, den andra ett ljusbrunt hus och mitt över gatan är huset delvis vit cement och delvis rött tegel.
 
 
Detta var nog det mesta, känner att det var ett väldigt långt inlägg, som tog nästan två timmar att skriva, så jag hoppas att ni tyckte det var intressant!
 
Kram

Kommentarer
Postat av: Liv

Intressant med kulturella jämförelser! Verkar som att det är ganska mycket som är annorlunda! Kram :)

2013-11-22 @ 11:24:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0