November månad: Sammanfattning

Då har ännu en månad gått, tiden går så fort. Här är min sammanfattning av den senaste månaden:
 
Shopping med mina utbytesbuddies
 
Dodgeball Tournament
 
Exchangegirls sleepover
 
Tornadovarning!
 
Mina skidor kom hit
 
Buffalo Wings!!
 
Svenska köttbullar - behöver jag ens säga mer än så??
 
Jag bytte värdfamilj
 
Den första snön föll
 
Thanksgiving
 
Black Friday shopping
 
Vi satte upp julgranen - i nevember...

Black Friday

Yep, Black Friday är namnet! Det är mer eller mindre så att sent på kvällen (eller midnatt)  på Thanksgiving så öppnar alla butiker och har en superrea på alla deras produkter. Så när alla har firat Thanksgiving och ätit och sen tagit det lugnt ett tag så kör man ut till köpcentret och fyndar. Om man vill ha något speciellt, typ en TV, så behöver man vara där i flera timmar innan och köa och sen är det ordagrant en fight om vem som får de få TV apparaterna som finns.
Hur som helst så blev jag upphämtad vid 23.45 och så körde vi till shoppingcentret. Väl där så var den största klungan med folk redan över (det hade vi planerat), eftersom alla kom innan midnatt då just det stället öppnade någon gång vid åtta på kvällen. Vi shoppade i vart fall loss och jag fick med mig en hel del saker hem. Jag hade dock en lista med saker som jag skulle köpa (mycket julklappar) och jag köpte bara tre saker utanför den listan.
Mina två bästa köp var en kofta och en stickad topp. Koftan var från H&M och jag såg den för ca en månad sen men tyckte att den var för dyr och nu var den på 70 %. Den stickade toppen köpte jag en likadan för ett par vecckor sen. Redan då tvekade jag för den var lite dyrare men jag tyckte den var så snygg så jag slog till och sen dess har jag använt den så sjukt mycket, älskar den verkligen. Hur som helst så fanns den i beige och vitt också och igår var den på 50 % så jag slog till. Vanligtvis köper jag inte likadana kläder i olika färger men denna är så galet snygg!!
Utöver det så fyndade jag lite på Victoria's Secret, inhandlade ett gäng julklappar och en födelsedagspresent till min värdmamma som fyller år nästa helg.
Jag kom hem vid 04.00 och gick och la mig vid 04.30. Sen vaknade jag vid 10.00 i morse men somnade om och vaknade vid 12.30!!! Med tanke på att jag vanligtvis inte sover längre än 10.00 hemma och sen jag kom hit har jag inte sovit längre än 09.00 så säger det en del.
 
 
Sami, Addie, Emilie och jag
 
(Johannas bild)
Mina fynd - American Eagle, Victoria's Secret, JCPenny, H&M och Yankee Candle

Happy Thanksgiving

Igår firade jag min första Thanksgiving någonsin!! Det är en högtid här i USA då man ska tänka på allt man är tacksam över.
Det finns så mycket jag är tacksam för. Jag är tacksam för min unerbara familj hemma i Sverige som alltid stöttar mig i vad jag gör - de lät mig till och med att flytta över atlanten i ett år! Jag älskar er så mycket!
Även hur bra liv jag har, inte bara för att jag fick åka hit, utan även hur bra jag, vi, har det i Sverige. Fri skolgång, sjukvård osv. Ta det inte för givet!
Jag är också så tacksam för mina amerikanska familjer. Jag bodde med en familj i tre månader som verkligen brydde sig om mig. Och även för värdfamiljen som jag bor med nu, som öppnade upp sitt hem och tog mig in med mindre än två veckors varsel. Tack!!
 
Thanksgiving firade vi hemma hos oss. Min värdmammas familj kom hit och på kvällen, efter middagen, kom min värdpappas familj. Vi åt apple pie, inte kalkon utan anka (ingen gillar kalkon i min värdfamilj...), gravy och dumplings. Jag lagade svenska köttbullar också och gjorde någon påhittad variant så vi kunde ha dem till förrätten. Jag la dem i ett litet skal där jag klickat ner en hemmagjord blandning av gräddfil, gräslök och kryddor. Det blev faktiskt riktigt gott!
Hur som helst så var det verkligen intressant att uppleva en av USA:s största högtider som inte ens existerar hemma, riktigt amerikanskt :)
 
 
Jag och min goa värdsyster Sarah
 
Appetiser - hann inte få bild på mina köttbullar :(
Ni ser i vart fall två av dem på det stora fatet...
 
1. Dumplings // 2. En av mina små köttbullar // 3. Apple Pie! // 3. Anka
 
Min värdsyster gör tydligen alltid bordsplaceringen och varje år hittar hon på något roligt tema och i år skrev hon 'Happy Thanksgiving' på olika språk på allas bordsplaceringskort
 
När alla hade gått hem så stannade jag och Sarah uppe och såg film. Eller, hon stannade upp med mig (så snällt), för vid 00.00 skulle jag ut och shoppa med kompisar - skriver ett separat inlägg om det.

Hamilton High School - Home of the Chargers

Tänkte visa lite bilder på min skola, vilket jag inser att jag inte gjort än...
 
 
 
 
 
 
 

Two-days school week

Hellu!
Ligger nu i min säng och tar det lugnt. Igår, tisdag, hade jag två prov och en inlämning så känner att jag förtjänar lite lov nu. Dettta är i vart fall det första lovet här i USA för mig. Det är nämligen Thanksgiving imorgon så vi är lediga idag och på fredag också :)
Igår skulle jag och tre kompisar se Catching Fire, men det var slutsålt, så vi stack hem till en av kompisarna och såg Safe Haven på Netflix istället (efter ett snabbt stopp på YoYo Mama's för lite FroYo). Vi sov alla över där och sen imorse stack vi ut och käkade pannkakor.
 
 

Svar på kommentarer

Matilda:
Varför flyttade du??
Anledningen till att jag bytte värdfamilj var helt enkelt för att det inte fungerade för mig att bo där. De var väldigt trevliga mot mig, men de hade mycket som pågick i deras privata liv, som påverkade mig. Först så valde jag att bara stanna och stänga allt ute, men med tid så märkte vi att jag påverkades mer än vad jag själv märkte. Jag grät nästan varje dag i två-tre veckor, jag kunde inte sova på nätterna och jag var bara allmänt ledsen hela tiden, jag var inte mig själv längre och till och med i skolan så fick jag frågor om allt var okej med mig. Så vi kontaktade min area rep. och jag bytte värdfamilj.
 
Gabriella:
Hur tycker du att din engelska (som du lärt dig i Sverige) håller sig i USA?
Jag försår inte riktigt vad du menar med frågan, min engelska förbättras här. Men om du syftar på dialekt och sånt så hade jag en blandning av amerikansk och brittisk dialekt (mestadels amerikansk) innan jag kom hit, nu är den helt amerikansk. Folk som bor här säger att jag har fått en liten "Wisconsin-dialekt" men inte särskilt mycket. Ibland kommer den fram, ibland inte. När det kommer till slangord och sånt så använder jag inte många fler än i Sverige. Jag har lärt mig lite förkortningar av ord som jag inte kunde innan jag kom hit.
 
Om ni inte är nöjda med svaren, eller om ni eller någon annan har fler frågor, så är det bara att kommentera så svarar jag så fort jag kan.

En sista flytt

101 dagar i USA, en dag i min nya värdfamilj. Så är läget nu. Igår bytte jag värdfamilj och bor nu ca 10 minuter bort från mitt förra hem. Denna värdfamiljen består av två föräldrar, en 15 år gammal dotter, en hundvalp (10 månader gammal Golden Retriever) och en katt. Hittills känns det som om allt kommer att lösa sig, men de senaste veckorna har varit tuffa och jag har inte varit på mitt bästa humör, så det lär ta en vecka eller så innan allt börjar kännas normalt och bra igen.
 
Var också ute och gick häromdagen, och insåg att julgranen längs The Main Street har satts upp, den 20:e november, bara sådär en dryg månad innan jul...

Svenska skolan x3

Idag hade jag en presentation om svenska skolan, i min sociologiklass plus de två andra sociologiklasserna. Med andra ord tre presentationer, 20 minuter var. Men det var faktiskt rätt roligt och definitivt roligt att se allas reaktioner när jag berättade om olika saker, till exempel att vi inte har med oss mat till skolan, att lärarna tilltalas med förnamn och hur vi firar studenten.
 

En Svensk Middag

Igår, torsdag, lagade jag svenska köttbullar med pasta och ketchup. Värdfamiljen tyckte det var supergott och det gjorde jag med. Får ta och laga det igen någon gång i framtiden här. Fotograferade i vart fall hela processen, det är något jag definitivt gör här, tar bilder på allt! Slutade föresten med att jag rullade och tillagade 190 köttbullar, och ja, jag räknade!
 
 
 

Tornadovarning

Yep, idag hade vi tornadovarningar runt om i södra delarna av Wisconsin. I Milwaukee, ca 20 minuter härifrån, så fick alla gå ner i sina källare och ta skydd och sånt. Som tur var så kom det inte till oss, vi hade "bara" en storm och redigt åskväder.
 
(Johannas bild)
 
I fredags så körde jag och mina värdföräldrar ner till Chicago för att hämta min skidutrustning på flygplatsen.
 
 
Igår, lördag, var jag först på köpcentret med ett gäng kompisar. Jag köpte en födelsedagspresent till min värdpappa som fyller år i kommande vecka och till mig själv löpte jag ett vanligt basic linne och ett par örhängen (60% rea)! På kvällen var vi fem kompisar som beställde hem Buffalo Wings (något som är ett måste här typ) och tittade på Mean Girls, som jag och min kära utbyteskompis Emilie inte hade sett.
 
 

USA vs. Sverige

En av de vanligaste frågorna jag får här är vad som är skillnaden mellan Sverige och USA/Wisconsin. Framförallt hur skolan skiljer sig åt. Jag tycker det är rätt roligt att se folks reaktioner när jag berättar om Sverige, så tänkte skriva lite skillnader som jag har lagt märke till sen jag kom hit.
 
 
Schemat:
- Här i USA börjar vi skolan 07.20 varje morgon. Alla på min skola har fem lektioner om dagen; fyra valfria på 83 minuter, och en obligatorisk plugglektion på 35 minuter.
- 10 minuter innan varje lektion slutar ringer skolklockan i hela skolan för att påminna lärare och elever som att börja avrunda.
- Mellan varje lektion har vi sju minuter på oss att gå till skåpet, byta böcker och annat, och ta oss till nästa lektion (alla 1500 elever är i korridorerna samtidigt).
- Två minuter innan varje lektion börjar ringer skolklockan igen som en varning för att alla elever ka börja skyna sig till sina respektive lektioner. Lärarna står då utanför sina klassrum och skyndar på/uppmanar alla elever.
- Vi har 35 minuters lunch varje dag. Under de 35 minutrarna får man inte lämna kafeterian/matsalen, inte ens för att gå och prata med en lärare eller något sånt.
 
Lärare:
- Lärare får inte bära jeans i skolan.
- De tilltalas Mrs., Miss, Ms., eller Mr. och sen efternamnet. Många elever säger bara Ms./Miss till kvinnliga lärare som är gifta, för att det går snabbare att säga, och de flesta lärare är okej med det.
 
Sporter:
- Här i USA deltar man i skolsporter. Det finns de som idrottar utanför skolan men då är det bara om den idrotten inte finns på skolan eller om du är så seriös med idrotten att du vill träna året om.
- Idrotterna spelas i säsonger här. På min skola är till exempel simning, tennis och golf för tjejer på hösten, medans fotboll (soccer) och friidrott är under våren. För killarna är simningen under vintersäsongen, och tennis under våren.
- Du kan bara delta i en skolidrott per säsong, eftersom det är träning fem dagar i veckan, 1-2 timmar efter skolan. Enda gången du kan skippa en träning är om det är pga akademsika förhinder, tex att du missade ett prov för att du var sjuk och behöver ta det efter skoltid.
 
 
Övriga skolregler:
- Om man behöver lämna klassrummet under lektionstid måste man meddela läraren, som skriver ett "pass" (gult litet papper som visar att du har tillåtelse att befinna dig i korridorerna). Om man bar behöver gå på toa eller hämta något i skåpet behöver man inget pass, men man måste "sign in/out" på en lista som finns i varje klassrum. Där skriver man sitt namn, tiden man lämnade klassrummet, och på vissa ställen måste man skriva när man kom tillbaka också. Detta gäller när man går in i/lämnar biblioteket också.
- Är man sen till en lektion, så måste man gå till "Office A", vilka är som en informationsdisk, där de ger dig en vit papperslapp som visar att du hade sen ankomst, som läraren sen skriver in. Vid för många sena ankomster kan du bli avstängd från skolan i en dag eller två. (Det var en kille i min klass som var avstängd från skolan i tre dagar, jag tror det var för att han hade startat matkrig eller något i matsalen en dag).
- Detta är väl inte riktigt en regel, men de flesta har med sig en brun papperspåse med skollunch i (alla som har med lunch har det i en ny brun papperspåse varje dag). Har du inte med lunch köper du det i matsalen, det är oftast pizza, chicken nuggets, hamburgare, tacos osv. Det finns också en kafeteria, som bara har öppet under lunchen, där man kan köpa chips, bagels, glass osv.
 
Skolbuss/bilar:
- När du fyller 16 år kan du ta körkort, och det gör alla. De flesta fyller 16 i början av sitt näst sista år, eller i slutet av året innan/under sommarlovet.
- Innan du tar körkort tar nästan alla skolbussen till skolan, från det att du är fem år tills 16 år. En del blir dock körda av sina föräldrar eller äldre syskon som går på skolan och har körkort.
- Skolbussen kommer till skolan ca 15-20 minuter innan skolan börjar, så man har gott om tid.
- Skolbussarna lämnar skolan 5-10 minuter efter att skolan slutar, hinner du inte med din buss får du hitta något annat sätt att ta dig hem.
- Olika skolbussar åker till olika områden och varje busschafför har koll på vem som har rätt att vara på hans/hennes buss.
- Vill du åka med en kompis hem efter skolan och vill åka på hennes/hans skolbuss så måste båda era föräldrar skriva en lapp där de säger datum och vem som de tillåter åker med på vilken buss. Dessa två lappar måste lämnas till "Office A" på skolan den dagen, innan skolan slutar.
 
 
Folket/klädstilen:
- Folk beter sig annorlunda här. De är mycket mer utåtriktade men även påträngande. Inte alls lika blyga/tillbakadragna som svenskar, och europeer i allmänhet.
- Klädstilen är väldigt intressant. För det mesta är den mycket mer avslappnad och "mjukiskläder-aktig". Alla tjejer äger minst fem par yogabyxor, som de för övrigt bär med en t-shirt i skolan. Killarna har stora mjukisbyxor och löpskor.
- Samtidigt kan tjejerna helt plötsligt komma i en sommarklänning, klackskor och utsläppt lockat hår en dag i skolan, bara för att de kände för det (även om de hade yogabyxor dagen innan).
- Uggs är något som alla tjejer äger, de flesta äger två till tre stycken var. När folk bär uggs hemma i Sverige är de oftast bruna, beige eller svarta. Här är de blåglittriga, de har knappar, fransar, det finns de klassiska uggsen, de är flätade osv. Det finns alla möjliga.
 
 
 
Övrigt:
- Alla barn/ungdomar adresserar vuxna med Mrs., Miss, Ms., eller Mr., även om det är din granne eller vänner till familjen.
- Mer eller mindre alla ungdomar över 15 år har ett jobb efter skolan. En del arbetar 12 timmar i veckan, andra i 28-30. De flesta arbetar ungefär 20-24 timmar i veckan.
- Efter skolan, på vardagar, umgås man inte med kompisar. Det är plugg, idrotter och arbete som gäller då. På helgerna är då man hänger med kompisar.
- Husen ser annorlunda ut här. Hemma i Sverige ser husen på en gata pfta likadana ut. Här ser alla hus olika ut. Jag bor i ett gult tegelhus här, men min ena granne har ett vitt trähus, den andra ett ljusbrunt hus och mitt över gatan är huset delvis vit cement och delvis rött tegel.
 
 
Detta var nog det mesta, känner att det var ett väldigt långt inlägg, som tog nästan två timmar att skriva, så jag hoppas att ni tyckte det var intressant!
 
Kram

Swede's are Awesome

Hahaha, kan inte neka till att det mesta är sant om oss svenskar ;)
 
 

En uppsats (i bilder)

En hel del har hänt sen jag senast skrev något om vad jag faktiskt gör här på dagarna och vad jag hittar på. Jag tänkte därför lägga upp ett gäng bilder som mer eller mindre beskriver den senaste veckan.
 
Stir Crazy: Lördagen för drygt en vecka sen var det bara jag och min värdpappa som var hemma så han tog mig till en restaurang där man själv plockar färska grönsaker och frukter, väljer vad för kött man vill ha och om man vill ha nudlar eller ris. Sen lagas maten framför en under tiden man väntar. Maten langas sen upp på en tallrik och så går man tillbaka till sitt bord. Det var supergott!
 
 
Här tillagas min mat
 
 
Skolan: Skolan rullar mer eller mindre på som vanligt, förrutom att jag är/var sjukt stressad i men Child Guidance Class. Idag kom alla barnen till skolan och jag var en av fyra "lärare" som hade min första lektion idag. Det var massiv med saker att fixa och det är sånt som inte går att göra hemma så det gäller att vara sjukt effektiv i skolan. Vi fyra som ledde lektioner idag fick nämligen ingen dag på oss att planera, vilket alla andra elever får. Men detta var mer eller mindre vad jag gjorde förra veckan. Målade 18 bilder på 50 minuter...
 
 
 
Dodgeball Tournament: I fredags anordnade skolan en Dodgeball turnering. Jag var inte med och spelade men arbetade i kiosken och som domare/ordningshållare runt banorna. Alla utbyteselever var där så vi passade på att ta en gemensam bild :)
Oh, kom på en sak till. Jag vet inte om ni ser det på bilden med alla fem utbyteselever men på tröjorna är det fem cirklar med kartor över våra länder inuti dem. Oanför cirklarna så står våra respektive namn. Cirkeln med Sverige i sig och mitt namn ovanför är nummer fyra från vänster :)
 
 
 
Sleepover: I lördags hade jag och de tre andra utbytestjejerna ett litet pyjamasparty hemma hos mig. Vi tittade på film, åt alldeles för mycket choklad, stannade upp sent, vaknade upp tidigt, pratade om saker och ting och hade en typisk tjejkväll. När vi vaknade på morgonen hade Lisa förberett frukost till oss; glasyrdränkta kanelbullar, bacon och apelsinklyftor. Japp, I am in America...
 
 
 

Svar på kommentar

Mimmi:
Är du nöjd med STS Foundation?
Innan jag kom hit hade jag bara kontakt med STS i Sverige och sen hade de kontakt med STSF. Sen jag kom hit har jag mött min Local Coordinator en gång i början då hon kom hit och pratade med mig och såg till att allt var bra och sånt. I övrigt har man bara kontakt med dem om man känner att det är något problem och att man vill prata med sin LC om det, vilket jag inte har behövt uppleva. Så det lilla jag har haft kontakt med dem så är jag nöjd med STSF. De hittade en familj åt mig och kom hit och såg till att jag kommit tillrätta och om ajg hade några frågor osv.
Sen anordnar de också resor under året. Om några veckor har de tex en utflykt till Chicago som vi kan åka på och sånt.
Jag hoppas att jag svarade på allt du ville ha svar på, annars är det bara att
skriva igen :)

Lite tankar

Sitter här i mitt amerikanska rum och tittar på lite bilder på min kära dator.
Vad kan jag säga, saker och ting känns inte riktigt bättre sen jag senast skrev om hemlängtan och allt sånt. Känner inte riktigt för att skriva på bloggen när hemlängtan rövar runt i mitt huvud. Men i övrigt fortsätter allt som vanligt här. Skolan går bra, prover kommer och går. Nästa vecka har jag det som kallas "mid term test" i matte, vilket mer eller mindre är som nationella proven fast på halva kursen. Här i USA läser jag alla ämnen varje dag i veckan så en 100-poäng kurs hemma i Sverige slutgörs på en termin här, så nu har med andra ord halva kursen gått. Vet fortfarande inte riktigt vad jag tänkte med när jag valde att läsa vad som motsvarar Matte 3 hemma i Sverige. Men jag har en rolig lärare och härliga klasskamrater i just den klassen så jag kan inte riktigt påstå att jag ångrar det. Dubbelmoral...?
Jaja, trots hemlängtan och allt tufft så ångrar jag inget beslut. Det finns riktigt tuffa tider här, men... en bild (inte blick) säger mer än tusen ord :)
 

Shopping shopping shopping

Yep, idag var det shopping som stod på schemat. Jag, Johanna och Katharina bestäme oss för att ha en liten utbytesstudent dag. Emilie var tyvärr inte hemma, men vi andra hade en toppen dag med massa shopping.
Jag började dagen med att gå en runda ner till postkontoret och skicka iväg ett gäng brev. Där hämtade Johanna och hennes värdmamma sen upp mig och så for vi och hämtade Katharina. Väl framme vid köpcentret släppte vi alla loss. Vi åt lunch, stod i kö till kassan i 15 minuter och spenderade massa pengar... Men roligt hade vi i vart fall :)
Nu ska jag iväg och äta kvällsmat på någon restaurang där du först lägger upp vad du vill ha på din tallrik och sen lagar kocken det framför dig, hoppas på att det kommer smaka gott gotti gott gott.
 
 
Jag, Katharina och Johanna
 
 

Halloween

I veckan var det alltså Halloween, vilket minst sagt är stort här i USA. Jag och Emilie bestämde oss för att gå trick or treating. Vi insåg att vi struntar i hur gamla vi är, vi är bara i USA som utbyteselever en gång. Det var riktigt pinsamt, speciellt de första 30 minuterna, innan vi vant oss. Det var femåringar som gav oss godis i vissa hus, och först fattade vi inte varför de inte var ute och gick trick or treating själva. Men så insåg vi att det var torsdag och att de antagligen behövde lägga sig tidigt och att de därför gått trick or treating förra lördagen då många gjorde det här i området.
 
 
 
 
Pumpkin carving
 
 
 
Slutgiltiga kostymen
 
Emilie
 
Fick med oss en hel del godis hem
 

Hiking

Med tanke på att jag uppdaterat så dåligt den senaste veckan så tänkte jag lägga upp ett par inlägg från den senaste veckan. Börjar med förra söndagen då jag och värdfamiljen tog en runda i skogen på en timme. Det var så vackert, och så härlligt att bara komma ut i det fria och tänka massa. Vi var i stort sett tysta hela rundan...
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0